Med dette brødet har du mange muligheter til å justere det slik at det smaker best, nettopp for deg. Du kan mikse og trikse med melblandingen slik du vil. Lag to deiger, og smak forskjellen!

Ingredienser

12 dl melk (eller vann eller en blanding av dette)
1 pk gjær (jeg bruker tørrgjær)
1 ss ferskere bakst (det holder brødet ferskt lenger)
1,5 dl rapsolje eller solsikkeolje
2 ts salt
3 ss honning
2 kg mel: (du bruker det melet og frø/korn du ønsker selv, men pass på at du bruker minst halvparten hvetemel da blir resultatet best synes jeg)
- - - FORSLAG TIL MELBLANDING ---
80 g linfrø
100 g lettkokte havregryn
100 g havremel
100 g sammalt rug grov
620 g grovbakstmel
1 kg hvetemel

Instruksjoner

1.Bland alt det tørre
2.Varm opp melken til fingervarm, og hell oljen og honningen i melken, og rør rundt/bland litt.
3.Hell så melkeblandingen oppi det tørre og elt godt, jeg lot kjøkkenmaskinen elte i 5-7 minutter.
4.Dekk bollen med et rent klede eller plastfolie.
5.La deigen forheve i 45 minutter.
6.Ta deigen ut av bollen når den er ferdig hevet, og kna den litt sammen.
7.Del deigen i 4 emner, og rull hver del ut som en pølse som passer til brødformene.
8.Legg bakepapir i hver form, legg deig pølsen oppi, og trykk den litt ned.
9.Rett før du setter dem inn så skjær to-tre skråsnitt på toppen av brødet og pensle toppen av brødet med vann. (snittene skjæres for at brødet ikke skal bli for kompakt, men luftigere)
10.Stekes så i forvarmet ovn, over/undervarme, nederste rille på 200 grader i 40 – 45 minutter.
11.Brødformene settes på et stekebrett inni ovnen, og du kan steke så mange brød du får plass til på brettet om gangen, jeg steker alle fire samtidig.
12.For å finne ut om brødene er ferdig stekt, banker du lett med fingen/knoken på fingen på toppen av brødet. Er lyden liksom litt hul er brødet ferdig.
13.Når de er ferdige setter du brødene over på en rist til avkjøling, og legger et rent klede over.
14.La dem stå til dem er kalde før du legger dem i plastposer.
15.--- TIPS: Egner seg godt til frysing ---

Andre godsaker

Steke-koketid: En time og 5 minutter (Heving er ikke medregnet)
Nasjonalitet: Norsk
Vanskelighetsgrad: Medium
Porsjoner: 4 brød
Brød med mange muligheter
20210616193704
Steke-koketid: En time og 30 minutter
Nasjonalitet: Norsk
Vanskelighetsgrad: Medium
Porsjoner: 6 porsjoner
Fiskegrateng
20210614124605
Steke - koketid : ca. 1 time
Nasjonalitet: Fransk
Vanskelighetsgrad: Medium
Porsjoner: 2 små kaker - 14 skolebrød
Prinsessekake
20210523143537
Steke-koketid: 3 timer og 50 minutter
Nasjonalitet: Norsk
Vanskelighetsgrad: Medium
Porsjoner: 2 porsjoner
Kjøtt i mørke
20210517123632