Regionale italienske retter – En oversikt

Regionale italienske retter – En oversikt

Hvis du reiser til Italia, må du sørge for å prøve litt regional italiensk mat. Regional  italiensk mat varierer ikke bare mellom Nord- og Sør-Italia, men også fra by til by. Nedenfor finner du  noen italienske regionale retter.

Hvis du reiser til Italia, må du sørge for å prøve litt regional italiensk mat. Regional italiensk mat varierer ikke bare mellom Nord- og Sør-Italia, men også fra by til by. Nedenfor finner du noen italienske regionale retter.

Pan Forte

Et eksempel på regional italiensk mat er pan forte. Dette er en fruktkake som er søtet med honning og har blitt servert i Siena siden middelalderen. En annen godbit er ricciarelli, en seig amoretti med appelsin. I Siena kan du finne disse godbiter som serveres hver helg. Skulle du imidlertid kjøre en halv time videre, til Firenze, finner du ikke noen av disse godbitene.

Pasta

En stor forskjell som kan sees i den regionale italienske maten, er typen pasta som brukes. Før industrialiseringen ble mye av pastaen i sør laget av durumhvete, vann og litt salt. Den varme luften og sollyset lot pastaen der tørke raskere. Sentral- og Nord-Italia er bedre kjent for sine ferske pastaer og de bruker egg, mel og salt. De er også mer kjente for sine fylte pastasorter, og bruken av flate eller tørre pastatyper. Polenta og risotto er også favoritter i Nord-Italia.

Grønnsaker

En annen forskjell som du vil se i regional italiensk mat er hvilke typer grønnsaker som er brukt. Den sørlige delen av landet har et mye bedre klima for dyrking av grønnsaker, spesielt tomater, aubergine og brokkoli. Du vil derfor se flere røde sauser i det lokale kjøkkenet der. I nord er de kjøligere temperaturene bedre egnet for hodekål, grønnkål og rosesalat.

Påvirkninger

Forskjellene i regional italiensk mat kommer ofte fra de forskjellige utenlandske påvirkningene. Regioner i Italia som grenser til Frankrike har for eksempel fransk innflytelse, mens de sørlige delene av landet har mer av arabisk og nordafrikansk innflytelse.

Du kan smake på en rekke italienske retter ved å bestille dem online. Gjennom alle tilgjengelige nettsteder og apper kan du utforske tilbud og salg, sammenligne priser og be om levering hjem til deg.